Waarom dit congres?

Waarom dit congres:

In de afgelopen 2 jaar bereiken ons continue zorgwekkende berichten over de zorgsector die op haar laatste benen loopt, tekort schiet qua capaciteit en steeds meer moet doen met steeds minder middelen.

De Corona pandemie heeft ons hard met de neus op de feiten gedrukt, dat de geoliede machine van de Nederlandse zorg onder de zware druk van een wereldramp piepend en krakend over het uiterste van haar kunnen schuurt, dat reserves op raken en tekorten ontstaan. Hoe moet dit verder?

‘Never waste a good crisis’ is een veel gehoorde yell in talkshows en een vaak te lezen tussenkop in menig column. Maar krijgt wel degelijk betekenis bij de achtergrond van dit congres.

Want tijdens deze verschrikkelijke Coronacrisis is ook bewezen dat wanneer zorg, academie en het bedrijfsleven de handen ineen slaan er wonderen kunnen worden verricht. Immers in het heetst van de strijd ontwikkelden farmaceutische bedrijven in nauwe open samenwerking met de (academische) ziekenhuizen, registratieautoriteiten en regeringen in no-time werkzame vaccins en wisten zij die in duizelingwekkende aantallen te produceren. Door een immense vaccinatiecampagne zijn miljoenen Nederlanders inmiddels beschermd. En, last but not least, duurt deze samenwerking voort om medicijnen te ontwikkelen en om de gevaren van nieuwe mutaties het hoofd te kunnen bieden.

De intensieve samenwerking en vele contacten op Nederlandse bodem werpen hun vruchten af. Dat is niet alleen in Nederland merkbaar, maar ook elders in Europa en de wereld. Nederlandse wetenschap en bedrijven uit Nederland hebben een enorme impact, ook als het niet om COVID-19 gaat. Een gegeven om trots op te zijn en te concluderen dat er in ons land stevige fundamenten liggen om in de toekomst door te groeien naar een internationaal expert- en export- land op het gebied van Life Sciences & Health. Of ‘Boston aan de Noordzee’, zoals de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen het noemt. Zorginnovatienetwerken zoals de UMC’s, het mProve netwerk en De Medical Delta tussen Leiden, Delft en Rotterdam zijn vergevorderde initiatieven om deze doelstelling te bereiken.

Op 24 maart 2022 organiseert de Guus Schrijvers Academie in de Galgenwaard in Utrecht het congres; ‘medische uitdagingen in nieuw perspectief; zorg, academie en bedrijfsleven samen aan zet’, waarbij, onder voorzitterschap van Clémence Ross-van Dorp, voormalig staatsecretaris van VWS, ambassadeur voor het Actieprogramma ‘Nieuwe kansen voor Topsector Life Sciences & Health’, vooraanstaande sprekers uit de ziekenhuiszorg, de academie en het bedrijfsleven komen vertellen over het succes van initiatieven die zij nu al gestart zijn, en hoe die bijdragen aan de toekomstbestendigheid van het zorgsysteem. Naast deze (zorg) inhoudelijke bijdragen, zijn er tevens bijdragen van vooraanstaande beleidsmakers en -onderzoekers. Zij spreken over de mogelijke gezondheidseconomische implicaties, het KNAW adviesrapport ’Meer efficiëntie door innovatie’. Het  FASTprogramma voor snelle therapieontwikkeling en Boston aan de Noordzee; Nederland als Europese medicijnhub.

Dit congres is bedoeld voor het hoger- en midden- kader strategisch management ziekenhuizen ( algemeen, topklinisch en academisch) / innovatie managers/ projectleiders/ onderzoekers academische en topklinische ziekenhuizen/ beleidsmakers gemeente en provincie/ apothekers /  farmaceutische/medische industrie/ zorgverzekeraars.