Waarom dit congres?

Waarom dit congres:

De coronapandemie heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat de zorg kwetsbaar is en onder grote druk staat. Tegelijkertijd heeft deze gezondheidscrisis laten zien dat als zorg, academie en het bedrijfsleven de handen ineenslaan, er wonderen kunnen worden verricht. In het heetst van de strijd ontwikkelden geneesmiddelenbedrijven in nauwe, open samenwerking met de (academische) ziekenhuizen, registratieautoriteiten en regeringen in een recordtijd werkzame en veilige vaccins en wisten zij die in duizelingwekkende aantallen te produceren.

En deze samenwerking duurt voort ook als het niet om COVID-19 gaat. Nederland blinkt uit als het gaat om de samenwerking tussen wetenschap, zorg en bedrijfsleven. In ons land liggen stevige fundamenten om in de toekomst door te groeien naar een internationaal expert- en exportland op het gebied van Life Sciences & Health. Nederland heeft alles in zich om het ‘Boston aan de Noordzee’ te worden, zoals de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen het noemt.

Wat kunnen we leren van de biotechhub in Boston? Waarom zou Nederland zo’n ecosysteem moeten ambiëren? En wat voor kansen en mogelijkheden biedt dit voor ziekenhuizen, de patiënt, academie, de Life Sciences & Health-sector en Nederland in het algemeen?

 Hierover gaat het congres ‘Medische uitdagingen in nieuw perspectief; zorg, academie en bedrijfsleven samen aan zet’ op 24 maart in de Galgenwaard Utrecht. Onder voorzitterschap van Clémence Ross-van Dorp, voormalig staatssecretaris van VWS, ambassadeur voor het Actieprogramma ‘Nieuwe kansen voor Topsector Life Sciences & Health’, spreken vertegenwoordigers uit de ziekenhuiszorg, de academie en het bedrijfsleven over de kansen en mogelijkheden van publiek-private samenwerking, aansprekende initiatieven in de life sciences & health-sector en hoe deze kunnen bijdragen aan een toekomstbestendig zorgsysteem.

Samenwerking loont

Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, opent het congres met een presentatie over de rol van samenwerking bij het beter en doelmatiger inrichten van de zorgsector. Hoe kunnen living labs helpen bij het sneller, doelmatiger en duurzamer oplossen van belangrijke uitdagingen van de samenleving van morgen?

Programma

Op het programma staan verder lezingen over de het KNAW adviesrapport ’Meer efficiëntie door innovatie’ en het FAST-programma voor snelle therapieontwikkeling. Ook komen aan bod publiek-private samenwerking met topklinische zorgnetwerken als HealthValley, mProve en Isala. Joline van Sorge en Yvonne Snel spreken over het expertisecentrum Zorgalgoritmen voor en door de zorg, een initiatief van de SAZ-ziekenhuizen.

Doelgroep

Dit congres is bedoeld voor het hoger- en middenkader strategisch management ziekenhuizen (algemeen, topklinisch en academisch), innovatiemanagers, projectleiders, onderzoekers academische en topklinische ziekenhuizen, beleidsmakers gemeente en provincie, apothekers, farmaceutische en medische industrie en zorgverzekeraars.

Bekijk hier de video

Klik hier voor inschrijven, het programma en meer informatie