Programma Op weg naar een gezonde generatie; samenwerken in de regio
Welkom
Karen van Ruiten

Karen van Ruiten
Ontwikkelingen vanuit het RIVM
Mariken Leurs
De menselijke maat van leefstijlinterventies
Met het Preventieakkoord en de plannen in het nieuwe Regeerakkoord zijn er optimistische ambities om ons van het bankhangen te redden, de sigaret in de ban te doen en vet en suiker onaantrekkelijk te maken. Ook worden leefstijlinterventies toegankelijker. Leefstijlinterventies zijn vaak gericht op mensen die een chronische ziekte hebben of een groot risico lopen om er een te krijgen. Maar de praktijk blijkt weerbarstig: Het veranderen van gewoontegedrag en vooral ook het volhouden van gezonde gewoontes is complex. Bovendien is het meestal de regel dat generieke leefstijlinterventies de gezondheidsverschillen vaak vergroten in plaats van dat ze worden verkleind. Hoe gaan we terug naar de menselijke maat in het bevorderen van een gezonde leefstijl?
Sandra van Dijk

Sandra van Dijk
Associate Professor, Universiteit Leiden
Wetenschappelijk coördinator Healthy Society voor Medical Delta en Leiden-Delft-Erasmus universities
Koffie- en theepauze
De vitalisering van Nederland -een kwestie van tussen de linies voetballen!?
De urgentie van een positief gezonde en vitale generatie behoeft geen uitleg meer. Het is veeleer de vraag HOE we Nederland kunnen vitaliseren. De uitdaging is om complexiteit te omarmen (in plaats van te negeren). En dat betekent investeren in relaties, verbindingen en de synergie tussen mensen.
Gezondheid en vitaliteit ontstaan in de continue interactie tussen burgers, professionals, gemeenten, ondernemers, de wijk, woningbouwcoöperaties maar ook de leefomgeving en de natuur. De kunst is om de dynamiek en patronen in die bestaande interacties te (h)erkennen, en daarop slim mee te koppelen.
Thomas Plochg

Thomas Plochg
Directeur
Federatie voor Gezondheid
Van zekerheid naar gezondheid.
Ondanks vele inspanningen nemen sociaal economische gezondheidsverschillen niet af. Preventie en leefstijlinterventies lijken niet bij iedereen hetzelfde effect te sorteren. Hoe komt het dat goedbedoeld beleid uit de systeemwereld niet altijd even goed land in de leefwereld van mensen? Is het niet vooral nodig om eerst daar een brug te bouwen?
Tim 'S Jongers
Lunchpauze
Lunchpauze met een uitgebreid buffet.
Opening middag
Opening door de middagvoorzitter
Guus Schrijvers

Guus Schrijvers
Oud-hoogleraar Public Health UMC Utrecht
Guus Schrijvers Academie
5 flitspresentaties
5 korte presentaties
1) GROZ
De GROZ-beweging heeft als doel de kanteling van de zorg. De naam ‘GROZ’ is dan ook een anagram van het woord ZORG, om deze kanteling weer te geven. Niet langer staat de Z van Ziekte vooraan, maar juist de G van Gezondheid. Vanuit de burger in plaats vanuit de zorgverlener.
De komende jaren werkt een brede maatschappelijke publiek-private coalitie aan een verandering van beleid en praktijk, met daarbij een oog voor de economische kansen.
Anja neemt ons mee naar het GROZ-project in Utrecht
Anja van der Aa

Anja van der Aa
2) Publieke Gezondheid GGD IJsselland
Rianne van den Berg

Rianne van den Berg
3) Jong leren eten
Jong Leren Eten staat voor: Zoveel mogelijk kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel/voeding met als uiteindelijk doel dat zij leren om gezonde én duurzame keuzes te maken.
Het programma Jong Leren Eten is een initiatief van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van VWS. Iedere provincie werkt met 2 makelaars (meestal 1 vanuit GGD en 1 vanuit IVN/NME). Deze makelaars werken als wegwijzer en aanjager binnen eigen regio.
Ze brengen regionale voedsel-, gezondheids-, en duurzaamheidsinitiatieven in beeld, brengen ze samen en verbinden partijen aan elkaar.
Meer info over Jong Leren Eten: Wat is Jong Leren Eten? | Jong Leren Eten
Alida van der Kloet

Alida van der Kloet
Adviseur Gezondheidsbevordering
GGD regio Utrecht
4) Greendish, verduurzamen van voedselaanbieders
Joris Heijnen

Joris Heijnen
5) Wat doet een Leefstijlapotheker, wat is het aanbod heeft en wat kan hij bereiken in de wijk?
Mark Slager

Mark Slager
De ethiek van Gezondheidsbevordering beweegt tussen solidariteit en co-productie
In zijn onderzoek analyseert hij ethische kwesties rond volksgezondheid en zorg, zoals bijvoorbeeld vragen over de verantwoordelijkheid van de overheid voor gezonde leefstijlen, hoe maatschappelijke gezondheidsverschillen te evalueren, en morele dilemma’s in infectieziektebestrijding en vaccinatiebeleid.
Marcel Verweij

Marcel Verweij
Hoogleraar Filosofie binnen Wageningen University
lid van de Gezondheidsraad en van de ACP (Advies Commissie Pakket) van Zorginstituut Nederland
Pauze
Politiek panel
Samen met de jongerenafdelingen van de politieke partijen gaan we in discussie
Onder leiding van Guus Schrijvers
Guus Schrijvers

Guus Schrijvers
Oud-hoogleraar Public Health UMC Utrecht
Guus Schrijvers Academie